وزیر بهداشت اعلام كرد

مرگ سالانه ۳۱۳هزار ایرانی به سبب بیماری های غیرواگیر

مرگ سالانه ۳۱۳هزار ایرانی به سبب بیماری های غیرواگیر

اعصاب سنج: وزیر بهداشت از مرگ سالانه 313 هزار ایرانی به سبب بیماری های غیرواگیر آگاهی داد و بر ضرورت توجه به بیماری های غیرواگیر در جهت كاهش و كنترل بروز آنها در كشور تاكید نمود.


به گزارش اعصاب سنج به نقل از ایسنا، دكتر سعید نمكی در آیین تقدیر از دست اندركاران بسیج ملی فشار خون، ضمن تشكر از همه افراد و سازمان هایی كه برای اجرای این كمپین كمك كردند، با اشاره به خاطراتی از خودش در معاونت بهداشتی ۳۰ سال گذشته، اظهار داشت: ۳۰ سال پیش بود كه یك جوان پرشور و عاشق خدمت به مردم را از كویر كاشان به هبوط تهران تبعید كردند. این جوان در تهران در یك بروكراسی بسیار در هم تنیده آغاز به همكاری كرد. به تدریج دلش را به یارانی كه خیلی از آنها امروز در میان ما نیستند، گرم كرد. در آن زمان با كوله باری از بیماری های واگیردار مواجه بودیم. نخستین روزها در وزارت بهداشت فقط با ۵۰ مورد وبا در شهر قم و موج سنگینی از مالاریا در جنوب شرق كشور مانند جنوب كرمان، استان خوزستان و... مواجه بودیم. این دفعه سنگین ما را وامیداشت تا به مبارزه با بیماری های واگیردار مهم مانند سرخك، فلج اطفال و كزاز و... بپردازیم. بر همین مبنا طرح ضربتی مقابله با مالاریا را هم اجرایی كردیم؛ چونكه به شدت با مالاریا خصوصاً از نوع مقاوم به درمان مواجه بودیم.
وی با اشاره به اینكه در این زمان بیماری های واگیر در كشور ما شكست سنگینی خوردند، اضافه كرد: در همان زمان فكر كردیم تا چه زمانی مقرر است به بیماری های واگیر بپردازیم و چه زمانی به بیماری های غیرواگیر خواهیم پرداخت؛ چونكه یكی از مشكلاتی كه كشورهای مختلف پس از درآمدن از چاله بیماری های واگیر گرفتار آن می شودن، افتادن به چاه عمیق بیماری های غیرواگیر است. در همان ۳۰ سال پیش با این دورنگری، اداره كل بیماری های غیرواگیر را ایجاد كردیم؛ چونكه با روزمرگی نمی توان مملكت را اداره كرد.
نمكی افزود: بر همین مبنا در این اداره كل با ۴ بیماری مهم پرفشاری خون، دیابت، حوادث جاده ای و بهداشت روان كار را شروع كردیم و یك روانپزشك را بر ریاست این اداره گذاشتیم؛ چونكه سلامت روان برایمان بعنوان یكی از گرفتاری های پرچاله در حوزه بیماری های غیرواگیر بسیار پر اهمیت بود. بر همین مبنا چند سال بعد این جوان نسبتا كم تجربه، پس از حدود ۲۵ سال به سازمان برنامه بودجه آمد و با نظام بودجه ریزی و برنامه ریزی هم در كنار برادر عزیزش آقای دكتر نوبخت آشنا شد و بعد با یك نگاه برنامه ای به وزارت بهداشت آمد. یعنی یك تبعید دیگر با وجود میل باطنی اش.
وزیر بهداشت با اشاره به ورودش به وزارت بهداشت، اظهار داشت: پس از مطالعه روند بیماری ها و مرگ و میرها دیدیم كه ۳۸۰ هزار مرگ سالانه در كشور داریم كه ۳۱۳ هزار مورد به سبب بیماری های غیرواگیرند و در میان آنها حدود ۱۰۰ هزار مرگ به سبب پرفشاری خون بعنوان قاتل خاموش هستند. بنا بر این ما با دوستان اولویت های جدید را برنامه ریزی كردیم.
نمكی اشاره كرد: ما تا چه زمان می خواهیم تخت بیمارستانی و تخت مراقبت های ویژه اضافه كنیم؟. گرچه گنداب گرفتاری مردم در كمبود تخت های بیمارستانی در مناطق كمتر برخوردار باید مورد توجه باشد. شاید خبر نداشته باشید كه در حاشیه تهران جمعیتی بالغ بر یك و نیم میلیون نفری یك تخت بیمارستانی نداشتند و این باید اولویتمان باشد. اما اگر ۳۰ سال قبل را مرور نماییم می بینیم كه تعداد تخت های دیالیز ۵ تا ۱۰ برابر به سبب نارسایی كلیوی ناشی از دیابت و فشار خون افزایش پیدا كرده است و همچنان درخواست تخت داریم.
نمكی اضافه كرد: بر همین مبنا ضمن توسعه زیرساخت های مورد نیاز نقاط كمتر برخوردار، روند بیماری زایی و عوارض ناشی از بیماری های غیر واگیر را كاهش دهیم. دراین زمینه فشارخون را انتخاب كردیم؛ چونكه مرگ و میر بالایی منتسب به فشار خون داریم؛ بطوریكه ۴۰ درصد مبتلایان فشارخون از بیماری خود آگاهی نداشتند و آنهایی هم كه می دانستند، حداكثر ۴۰ درصدشان درست دارو مصرف می كردند و ۶۰ درصد مبتلایان یا دارو نمی خوردند یا درست دارو مصرف نمی كردند كه این زنگ خطر بزرگ برای سیاستگذاران نظام سلامت بود.
وزیر بهداشت اظهار داشت: برآوردمان این بود كه ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ۳۰ تا ۷۰ ساله كه بالغ بر ۴۰ میلیون نفر بودند را غربالگری نماییم كه دستاورد عظیم ما غربالگری ۳۰ میلیون نفر در بسیج ملی كنترل فشار خون بود.
وزیر بهداشت اشاره كرد: این طرح بزرگ چند پیام داشت؛ در ایام اجرای بسیج ملی كنترل فشار خون در جنوب كرمان دیدم كه مردم جهت شركت در بسیج ملی فشار خون صف كشیده اند و آنجا بود كه دریافتم چه مردمان خوب و بی نظیری داریم كه در شرایط سخت و نفس گیر اقتصادی در فقیرترین نقاط مملكت به قدری به نظام سلامت اعتماد دارند كه به پیام مسئولان سلامت گوش می كنند و برخی چه بدبخت هستند كه این سرمایه ملی را فدای لیسیدن ته تغار شكسته خزانه بیت المال می كنند و به همین راحتی اعتماد عظیم ملی را از دست می دهند. در عین حال متوجه شدم كه چه همكاران نازنینی دارم. باید بعنوان وزیر بهداشت زانو بزنم و دست همه دست اندركاران در این طرح را ببوسم كه در شرایط سخت اقتصادی كه پرستار، پزشك، كادر بهداشتی، درمانی، خدماتی و دانشجویان كه ماه ها حقوق خودرا نگرفته بودند، عاشقانه كار كردند.
نمكی افزود: همین طور متوجه شدیم كه همت بزرگی در جلب مشاركت های بین بخشی داریم و توانمندی های بیرون از حوزه سلامت می تواند به كمك ما آید. در عین حال باید توجه كرد كه ۵۶ درصد افراد شركت كننده در این طرح، به مراكز بهداشتی و درمانی بازگشت كردند و این نشان میدهد كه زیرساخت شبكه بهداشتی چقدر باارزش است و باید به تقویت آن بپردازیم.
وزیر بهداشت اشاره كرد: باید برنامه ریزی نماییم كه چه نماییم تا این حركت بین بخشی و بزرگ ملی را استمرار بخشیم. نخستین گام استمرار است و دوم اینكه از آموزش مردم غفلت نكنیم. باید بسته های مختلف آموزشی را آماده نماییم و این حركت را ادامه دهیم. بحث استمرار خدمت رسانی به مردم را هم باید شاهد باشیم و هیچ كس نباید گرفتار سردرگمی در نظام ارائه خدمات باشد.
وی افزود: همین طور اجرای كامل پرونده الكترونیك سلامت بعنوان یكی از ریل های اصلی در حوزه خدمت رسانی باید با قدرت ادامه یابد و باید به قدرتمندی آن ایمان داشته باشیم. باید توجه كرد كه در حوزه پرونده الكترونیك سلامت با آموزش الكترونیكی و با لینك كردن پرونده الكترونیك به موبایل افراد، زحمت مردم را برای رفت و آمدها كم نماییم. بعد از بسیج ملی فشارخون ما طرح هر خانه یك پایگاه سلامت را اجرایی كردیم كه فكر می كنم از زیباترین كارهای حوزه سلامت خواهد شد و بگفته دبیر كل سازمان جهانی بهداشت یكی از الگوی جهانی خواهد شد. در عین حال درصدد هستیم كه بسیج ملی دیابت و بقیه بیماری های واگیر و غیر واگیر را با كمك ۲۰ میلیون سفیر سلامت در دل خانواده ها پیش بریم تا حوزه سلامت اجتماعی و مردم محور شود.
وزیر بهداشت با اشاره به اینكه طرح هر خانه یك پایگاه سلامت را در ۳ استان از یك ماه پیش به صورت پایلوت آغاز كردیم، اظهار داشت: مقرر است این سه پایلوت را در اسفند ماه مرور نماییم و در سال ۱۳۹۹ هر خانه یك پایگاه سلامت را بعنوان بستر رویش همه خدمات نظام سلامت و از همه مهم تر در جامعه محور كردن و آموزش علوم پزشكی كشور به كار گیریم.




منبع:

1398/10/08
21:02:56
5.0 / 5
4317
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیمارستان
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
AsabSanj اعصاب سنج