معاون اداره كل انتقال خون استان تشریح كرد

علل کاهش ذخایر خونی مازندران

علل کاهش ذخایر خونی مازندران

به گزارش اعصاب سنج، مازندران معاون فنی وفناوری‎های نوین اداره کل انتقال خون مازندران در پاسخ به پرسشی در خصوص کاهش ذخایر خونی پس از دوران کرونا در مازندران، ابتدا به بیان مقدمه ای پرداخت و اظهار داشت: سازمان انتقال خون ۳ دسته اهداء کننده دارد؛ نخست کسانی که بار اول رجوع می کنند، دسته دیگر کسانی که به صورت مستمر در یکسال اخیر حداقل دو رجوع داشته اند و دسته آخر هم کسانی هستند که دارای سابقه اهداء بوده اما در یکسال اخیر رجوع نکرده اند. میانگین هر بار رجوع همه این افراد بین ۱.۵ تا ۱.۷ بار رجوع در سال است.



محمد یوسفیان در گفتگو با ایسنا، در پاسخ به این پرسش که آیا بابت خون تزریقی به بیماران در بیمارستان ها مبالغی دریافت می شود، در توضیحاتی، اظهار نمود: در کتاب «تعرفه گذاری ارزش نسبی خدمات» که مصوب وزارت بهداشت بوده و از یک تزریق عضلانی ساده تا بزرگترین جراحی ها در آن قرار داده شده است، در رابطه با انتقال خون ۱۴ نوع خدمت تعرفه گذاری شده که این برای خود خون نیست چون که خون‎ها به صورت داوطلبانه دریافت می شوند؛اما هزینه هایی که بر روی خون‎ها انجام می گیرد، ارزشی دارد که بخش کوچکی از این هزینه ها از راه بیمه ها به مراکز درمانی و سپس به خزانه کشور واریز می شود.

وی با تشریح ۱۴ خدمت سازمان انتقال خون در کتاب تعرفه گذاری، اظهار داشت: از ارزش کیسه های خونگیری وارداتی که ارقام سنگینی دارد تا فرایند های آزمایشاتی که جهت بررسی سلامت خون های اهدایی صورت می گیرد، استحصال فرآورده های خونی، فیلتراسیون خون پیش از ذخیره سازی، ذخیره سازی و غیره جملگی خدماتی است که هزینه بر هستند؛ برای مثال ارزش یک واحد خون اشعه دیده مطابق تعرفه خدمات سال ۱۴۰۰ برابر ۳۳ هزار ۶۴۵ تومان قیمت گذاری شده که این مبالغ که جزء کوچکی از کل هزینه ها است از راه بیمه ها به وسیله مراکز خصوصی و دولتی پرداخت می شوند.

وی با اشاره به اینکه مراکز درمانی دولتی از راه دانشگاه های علوم پزشکی و مراکز درمانی خصوصی مستقیما مبالغ دریافتی از بیمه ها را به خزانه دولت واریز می کنند، اضافه کرد: امکان دارد بخشی از این هزینه باردیگر به سازمان انتقال خون ایران عودت داده شود که این هزینه ها باردیگر برای خرید تجهیزات و مواد و وسایل مورد نیاز در فرایند های متنوع انتقال خون مصرف و هزینه می شود.

معاون فنی و تکنولوژی های جدید اداره کل انتقال خون مازندران ضمن بیان این که یکی دیگر از خدمات انتقال خون تأمین پلاکت به روش پلاکت فرزیس است، اظهار داشت: تأمین ست پلاکت فرزیس که قیمتی بیشتر از یک میلیون تومان دارد در واقع بر عهده بیمار است، اما الان این ست هم به صورت مجانی توسط سازمان انتقال خون تهیه می‎شود.



ارزش یک واحد خون

این مسئول با تکیه بر این که ارزش یک واحد خون و فرآورده های خونی چندین برابر تعرفه های تعیین شده است، تصریح کرد: آنچه در بیمارستان خصوصی شاید برجسته شود اینست که این بیمارستان ها هزینه های حمل و نقل و آزمایشات بررسی سازگاری خون با بیمار ( کراس مچ ) را طبق تعرفه های مصوب باید دریافت نمایند.

در ادامه "علیرضا رستمیان" مسئول واحد هموویژلانس و نظارت بیمارستانی هم با ذکر توضیحاتی در باب تعرفه مراکز درمانی خصوصی به ایسنا اظهار داشت: در قسمت خصوصی هم تعرفه مشخص جهت "کراس مچ" و انجام آزمایشات پیش از تزریق وجود دارد که اگر هزینه ها بیشتر دریافت شود و یا تخلفی صورت گیرد مرجع رسیدگی و نظارت به آن خدمت، دانشگاه علوم پزشکی است که موارد را بررسی خواهد نمود.

توزیع مجانی خون

رستمیان با تکیه بر این که سازمان انتقال خون بابت خون اهدایی به هر بیمارستان، هیچ رقمی دریافت نمی کند، اظهار نمود: هزینه های انتقال خون در بیمارستان ها کاملا بر عهده بیمه ها است که به بیمارستان پرداخت می شود و بیمارستان به خزانه پرداخت می کند و ریالی به ما پرداخت نمی شود.

وی ضمن اشاره به این مطلب که در هر خدمت مجانی امکان هدر رفت منابع وجود دارد از منظر دیگری به تعرفه های دریافتی بیمارستان ها بابت خون تزریقی پرداخت و خاطرنشان کرد: این مقدار هزینه کم هم در مورد خون های ارسالی به بیمارستان ها تعرفه گذاری شده است در واقع به سبب اینست که مانع درخواست بی رویه شود، در واقع این یک عاملی است که خود بیمارستان ها مراقب هدر رفت خون بوده و مصرف خون و فراورده های خونی را بهینه نمایند.

تجهیزاتی که تولید داخل ندارند

در تکمیل صحبت های این مقام مسئول بار دیگر یوسفیان، معاون فنی و تکنولوژی های جدید اداره کل انتقال خون مازندران، اضافه کرد: ارزشی که در تعرفه های مصوب برای هزینه های انتقال خون آورده شده اگر با هزینه های امروزی مقایسه شود در واقع چندین برابر کمتر بوده چون بخش بزرگی از هزینه های ما در ارتباط با اقلامی است که تولید داخلی ندارند و به سبب نیاز دائمی و مستمر، ضروریست با این قیمت ارز تامین گردد و چاره ای نیست.

یوسفیان در ادامه به افزایش بخش های مراکز درمانی و تخت های تخصصی و فوق تخصصی، جراحی، همودیالیز و غیره که در نقاط مختلف استان اضافه شده نقبی زد و متذکر شد: این ارتقا نیازمند اینست که سازمان انتقال خون هم در سال آتی حداقل ۱۵ درصد رشد داشته باشد که این رشد نیازمند افزایش کیسه های خون، تجهیزات و وسایل و مواد مصرفی است که عموما وارداتی بوده و در نهایت هزینه سازمان را می افزایند.

تقسیم بندی اهدا کنندگان خون

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص کاهش ذخایر خونی پس از دوران کرونا در مازندران، ابتدا به بیان مقدمه ای پرداخت و اظهار داشت: سازمان انتقال خون ۳ دسته اهداء کننده دارد؛ نخست کسانی که بار اول رجوع می کنند، دسته دیگر کسانی که به صورت مستمر در یکسال اخیر حداقل دو رجوع داشته اند و دسته آخر هم کسانی هستند که دارای سابقه اهداء بوده اما در یکسال اخیر رجوع نکرده اند. میانگین بار رجوع همه این افراد بین ۱.۵ تا ۱.۷ بار رجوع در سال است.

یوسفیان ضمن اشاره به پایش انجام شده در ارتباط با کاهش ذخایر خونی پس از کرونا، اظهار نمود: انتشار کرونا در کشور به صورت رسمی از اسفند ۱۳۹۸آغاز شد. در این سال اداره کل انتقال خون مازندران ۱۱۰ هزار اهداکننده داشت که در سال ۱۴۰۰ این تعداد به ۹۹ هزار نفر رسید؛ یعنی ۱۱ هزار اهداکننده کمتر، در حالیکه طی همه سنوات قبل، رشد خونگیری داشتیم. این یعنی از اهداکنندگان موجود خون بیشتری گرفتیم.

البته در تایید و بیان علت دیگر، رستمیان، مسئول واحد هموویژلانس و نظارت بیمارستانی و جانشین معاون فنی اداره کل انتقال خون مازندران ضمن اشاره به این که بخشی از کاهش مراجعات به کووید۱۹ مربوط بوده و بخش دیگر به شیوع چشم گیر آنفلوانزا در زمستان گذشته مرتبط می باشد، اظهار داشت: هرچند متناسب با کاهش شیوع کووید، اهداکنندگان رشد داشتند اما آن بخش‎های بیمارستانی که به کووید اختصاص یافته بود به حالت نرمال برگشت و به مجموعه درمانی اضافه شدند؛ ضمن این که در زمان شیوع کووید، جراحی در پایین ترین میزان خود انجام می‎گرفت و بیشتر مراجعات در اورژانس بود. حالا همگی به روال عادی برگشتند اما مراجعه‎کنندگان ما هنوز به روال سابق برنگشتند.



رستمیان یکی از علل کمبود ذخایر خون بخصوص در ساری را وجود مراکز مختلف نیازمند به خون در این شهرستان دانست و اظهار نمود: ۱۶ مرکز نیازمند خون در محدوده توزیع واحد پخش خون و فراورده های ساری ‏وجود دارد و این مقدار، «یک سوم» کل بیمارستان های فعال استان را شامل می شود؛ ضمن این که قسمتی از این نیاز در ارتباط با بخش‎های ‏تخصصی وفوق تخصصی بیمارستانی شامل جراحی قلب و انکولوژی است که بخش هایی ‏مشابه در استان ندارند. همه این نیازها از پایگاه ساری تأمین می‎شوند و پایگاه انتقال خون ‏یک شهر به تنهایی نمی‎تواند جوابگوی این حجم از نیاز باشد.‏ که البته با عنایت به شبکه خون رسانی استانی با مشکل حادی در تأمین خون مراکز درمانی مواجه نشدیم.

جمعیت شناور در مازندران

معاون فنی و تکنولوژی های جدید اداره کل انتقال خون مازندران، یکی دیگر از دلایل کاهش ذخایر خونی استان را به طول ۳۰۰ کیلومتری مازندران و جمعیت شناور زیاد آن نسبت داد و اضافه کرد: ما علاوه بر بیماران خود به این جمعیت شناور هم خدمت عرضه می نماییم، ضمن این که حتی برخی خدمات مطلوب در مازندران سبب شده از استان ها و کشورهای اطراف به مازندران رجوع کنند.

یوسفیان با اشاره به اینکه بزودی مراکز درمانی جدیدی همچون بیمارستان ۵۰۰ تختخوابی رازی قائم شهر افتتاح می گردد و این به معنای افزایش خدمات سازمان انتقال خون خواهد بود، اظهار نمود: بر مبنای شاخصهای طب انتقال خون، به ازای هر تخت عادی ما باید ۳ واحد خون پیش‎بینی نماییم و به ازای هر تخت اورژانس و بخش های تخصصی و فوق تخصصی نظیر تخت های بخش جراحی قلب هم به دو تا سه برابر این میزان پیشبینی خون نیازمندیم. الان ۸ مرکز جراحی قلب در استان داریم ضمن این که بیمارستان سوانح سوختگی شهید زارع ساری یک مرکز منطقه ای است و چندین بخش انکولوژی هم داریم که همه این موارد، مرتبا بر نیازهای ما می افزاید.

کمبود امکانات سازمانی

وی دیگر دلیل کاهش ذخایر خون را، کمبود امکانات سازمان دانست و خاطرنشان کرد: ۵۰ درصد مردم مازندران به صورت میانگین در روستاها زندگی می‎کنند و ما فقط ۳ دستگاه اتوبوس خونگیری مستهلک در استان مازندران داریم.

معاون فنی و تکنولوژی های جدید اداره کل انتقال خون مازندران، اضافه کرد: طبق استانداردهای سازمان انتقال خون ایران، حداقل حد انتظار رجوع مردم برای اهدای خون ۲۷ در هزار است. در پایش های انجام شده رجوع مردم ۲۰ تا ۲۵ استان کشور زیر این رقم است در حالیکه رجوع مردم مازندران برای اهدای خون با شاخص بالای ۴۰ در هر هزار نفر در رتبه های اول و دوم کشور قرار دارد.

این مسئول اضافه کرد: با این میزان مراجعه، ما در سقف امکانات موجود حرکت می نماییم اما باز هم گرفتار کمبود ذخایر می شویم که برای افزایش این ظرفیت باید به سراغ مراجعه‎کنندگان بار اولی برویم.



افزایش اتوبوس خونگیری

دکتر یوسفیان ضمن اشاره به این که استحصال منابع بار اولی نیازمند اینست که ما با اتوبوس خونگیری به سراغشان برویم، خاطرنشان کرد: پیگیر اضافه کردن اتوبوس های مجهز خونگیری به مجموعه سازمان از راه سازمان همیاری شهرداری ها هستیم، توافقاتی انجام شده که اگر اتوبوس در اختیار ما قرار گیرد حتی تجهیز اتوبوس را خود سازمان بر عهده خواهد گرفت.




1401/12/17
14:15:34
5.0 / 5
394
تگهای خبر: استاندارد , اهدای خون , اورژانس , بهداشت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
AsabSanj اعصاب سنج