متخصص تغذیه عنوان كرد؛
رژیم غذایی کتوژنیک چه خواص و عارضه هایی دارد
اعصاب سنج: عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در رابطه با رژیم کتوژنیک و خواص و عارضه های این نوع رژیم غذایی، نکاتی را توضیح داد.
به گزارش اعصاب سنج به نقل از مهر، گلبن سهراب، با اعلان اینکه رژیم کتوژنیک یا کتون زا نوعی رژیم غذایی خاص با چربی زیاد است، اضافه کرد: رژیم کتوژنیک برای فردی تجویز می شود که قبلاً با رژیم مقداری کاهش وزن را تجربه کرده اما هم اکنون با رژیم های معمولی نمی تواند وزن خودرا کم کند. بگفته این متخصص تغذیه، در موارد پیش دیابتی، مقاومت به انسولین و تخمدان پلی کیستیک تجویز رژیم کتوژنیک برای یک دوره کوتاه مدت می تواند مفید باشد. وی ادامه داد: رژیم کتوژنیک یک برنامه غذایی شامل ۷۰ درصد چربی، ۲۰ درصد پروتئین و ۱۰ درصد کربوهیدرات است. به عبارت دیگر در این رژیم مصرف کربوهیدرات بسیار محدود شده و چربی بیشتر می شود تا بدن بجای قند از چربی برای تامین انرژی استفاده نماید. بگفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در این رژیم به سبب این که بدن وارد فاز کتوزیس می شود، روزهای اول فرد یک کاهش وزن زیادی را تجربه می کند که دلیل آن از دست دادن مقدار زیادی از آب بدن است. سهراب با اشاره به این که میزان کاهش وزن اولیه در این رژیم در افراد مختلف فرق دارد، اظهار داشت: در طولانی مدت از نظر کاهش وزن این رژیم نیز تفاوت چندانی با سایر رژیم های لاغری ندارد. وی، کتوزیس را یک پروسه طبیعی متابولیک در بدن عنوان نمود که در این پروسه بجای کربوهیدارت و گلوکز برای تامین انرژی چربی های اشباع شده و ذخیره شده در اجزای بدن سوزانده می شود. این متخصص تغذیه با اعلان اینکه در رژیم کتوژنیک خیلی از انواع مواد غذایی از برنامه غذایی حذف می شوند اظهار داشت: در این رژیم مصرف انواع قندهای ساده، شکر، گروه نان و غلات، لبنیات به جز پنیر، انواع میوه ها، سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی و هویج و سس های قرمز مجاز نیست. به گفته ی ایشان، فرد در این رژیم مجاز است از انواع روغن ها ترجیحاً روغن های سالم تر، گوشت ها و تخم مرغ، انواع مغز به میزان محدود و سبزی های برگ سبز به مقدار محدود استفاده نماید. همین طور می تواند خامه، کره و مقداری پنیر نیز در برنامه غذایی خود داشته باشد. سهراب، عدم تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن و افزایش ریسک بروز کمبود آنها را با اهمیت ترین عارضه رژیم های کتوژنیک عنوان نمود. این متخصص تغذیه از دیگر عوارض این رژیم به سرگیجه و احساس خستگی اشاره نمود که موجب می شود فرد نتواند فعالیت بدنی مناسبی داشته باشد و از سبک زندگی سالم فاصله می گیرد. وی، یبوست شدید را از دیگر عوارض این نوع رژیم برشمرد که به سبب حذف یکسری مواد مغذی ایجاد می شود. سهراب افزود: این مواد موجب رشد باکتری های مفید دستگاه گوارش می شوند و عدم رشد باکتری های مذکور موجب تغییر فلور طبیعی روده و در طولانی مدت یبوست های شدید می شود. بگفته این متخصص تغذیه، افرادی که چند ماه از رژیم کتوژنیک پیروی می کنند گرفتار یبوست شدید می شوند که نیاز به اقدامات درمانی برای بازگشت فلور طبیعی روده دارند. وی، آنفلوانزا و راش های پوستی خیلی شدید را از دیگر عوارض رژیم های کتوژنیک عنوان نمود و اضافه کرد: رژیم کتوژنیک برای افرادی که می توانند با سایر رژیم های معمولی لاغر شوند سفارش نمی گردد. برای اینکه این رژیم عوارض زیادی در بردارد و در حقیقت سبک یا روش صحیح تغذیه ای را رعایت نمی نماید. سهراب، یکی از عللی که موجب اقبال عمومی بالا نسبت به این نوع رژیم شده است را عدم وجود کالری شماری برشمرد که در آن الزامی نیست کالری مورد مصرف فرد دائماً شمارش شود. وی با اشاره به این که در این رژیم تولید کتون بادی ها در بدن موجب سرکوب کردن و کنترل اشتها می شود، اظهار داشت: این مساله موجب می شود فرد کمتر احساس گرسنگی کند که یکی از دلیلهای مهم علاقه افراد به این رژیم است. همین طور در هفته های اول کاهش وزن بیشتری نسبت به رژیم های معمولی تجربه می کنند که این مساله نیز برایشان خوشایند است. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به افرادی که تمایل به استفاده از رژیم کتوژنیک دارند اصرار کرد حتما با مشورت یک متخصص تغذیه اقدام نمایند تا رژیم علمی و صحیح برای آنها طراحی شود و با تجویز مکمل های مناسب از بروز عوارض کمبود مواد مغذی پیشگیری شود.
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب