تصمیم نهایی سازمان جهانی بهداشت در رابطه با احتمال سرطان زایی آسپارتام

تصمیم نهایی سازمان جهانی بهداشت در رابطه با احتمال سرطان زایی آسپارتام

به گزارش اعصاب سنج، سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش نهایی خود در مورد شیرین کننده «آسپارتام»، این ماده را بعنوان یکی از علت های «احتمالی» سرطان در نظر گرفت و این در حالیست که یک گروه تخصصی دیگر مصرف این ماده جایگزین قند را در مقادیر محدود هنوز ایمن می داند.


برپایه اطلاع رسانی های قبلی قرار بود که این بالاترین مرجع بهداشتی جهان امروز (جمعه ۱۴ ماه ژوئیه) تصمیم نهایی خویش را در مورد سرطان زا بودن یا نبودن شیرین کننده مصنوعی «آسپارتام» که در نوشابه های رژیمی و خیلی از خوراکی های دیگر به کار می رود به صورت رسمی اعلام نماید.
همینطور یک گروه تخصصی دیگر هم روی همین مبحث تحقیق می کردند که نتایج متفاوت این دو مطالعه هم زمان، اوایل امروز (جمعه) منتشر گردید.
به گزارش اعصاب سنج به نقل از یورونیوز، یکی از این بررسی ها توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، از شعبات ویژه سازمان جهانی بهداشت انجام شده و گزارش دیگر هم از جانب هیات منتخبی زیر نظر سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل عرضه شده است.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان مستقر در لیون فرانسه به صورت دوره ای خطرات سرطان بالقوه را بررسی می کند اما در ارزیابی خود مشخص نکرده است که منظورش از «احتمالا سرطان زا بودن» این شیرین کننده چقدر است.
اگر این گونه باشد آسپارتام هم با ۳۰۰ عامل سرطان زای احتمالی دیگر همچون عصاره آلوئه ورا، ترشی آسیایی سبزیجات و حرفه نجاری در یک ردیف قرار می گیرد.
با این وجود دستورالعمل استفاده از این شیرین کننده تغییر نمی نماید.
دکتر فرانچسکو برانکا، مدیر تغذیه سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: ما به مصرف کنندگان نمی گوییم که مصرف آسپارتام را به صورت کامل متوقف کنند بلکه فقط سفارش می نماییم کمی اعتدال را رعایت نمایند.
نتایج این دو مطالعه چه بود؟
بر مبنای مطالعات انجام شده از جانب آژانس تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت روی انسان، شواهد «محدود» نشان داده است که آسپارتام «احتمالا» با سرطان کبد مرتبط می باشد.
اما در یک ارزیابی جداگانه، کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و آژانس سازمان غذا و کشاورزی با به روز کردن مطالعات خود و بررسی میزان مصرف روزانه قابل قبول از این ماده به این نتیجه رسیدند که «هیچ مدرک قانع کننده ای» در سطوح مصرفی فعلی در خصوص خطرناک بودن آسپارتام وجود ندارد.
البته چندی قبل سازمان جهانی بهداشت اعلام نمود شیرین کننده های بدون قند به کاهش وزن کمک نمی کنند و می توانند منجر به افزایش ریسک دیابت، بیماری قلبی و مرگ زودهنگام در بزرگسالان شوند.
آیا باید در مورد مصرف این ماده نگران باشیم؟
تا وقتی که از مقادیر مصرف سفارش شده فراتر نمی روید جای نگرانی نیست. سازمان غذا و داروی ایالات متحده اعلام نمود که این شواهد علمی همچنان موید نظر این مرجع غذایی در مورد «بی خطر بودن» آسپارتام «برای جمعیت عمومی» در مقادیر محدود مصرفی است.
حدودا هر ماده ای می تواند در مقادیر مصرف بیش از اندازه خطرناک باشد. متخصصان می گویند: حتی مواد مغذی ضروری مانند ویتامین آ، آهن و آب در صورت مصرف بیش از اندازه در عرض چند ساعت شما را می کشند.
بهترین انتخاب برای مصرف کنندگان
دکتر پیتر لوری، مدیر اجرایی «مرکز علم در منافع عمومی» اعتقاد دارد که انتخاب آسانی برای مصرف کنندگان وجود دارد.
او می گوید: دست کم در مورد نوشیدنی ها، پیام ما اینست که بهترین انتخاب شما، نوشیدن آب یا نوشیدنی های بدون شیرینی باشد.
آسپارتام چیست؟
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی کم کالری است که حدود ۲۰۰ برابر شیرین تر از شکر است. این ماده یک پودر سفید و بی بو و پرمصرف ترین شیرین کننده مصنوعی در جهان است. آسپارتام بعنوان یک افزودنی مجاز غذایی در اروپا و ایالات متحده طبقه بندی شده و در خیلی از غذاها، نوشیدنی ها مانند نوشابه های رژیمی، دسرها، آدامس ها، داروها همچون قطره های سرفه و غذاهایی که جهت کمک به کاهش وزن هستند، استفاده می شود.
آسپارتام در سال ۱۹۷۴ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده با مصرف روزانه قابل قبول ۵۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تایید شد. طبق گفته این سازمان، یک فرد با ۶۰ کیلوگرم وزن می بایست حدود ۷۵ بسته آسپارتام مصرف کند تا به میزان غیر مجاز برسد.
کارشناسان سازمان ملل هم در سال ۱۹۸۱ ایمنی آسپارتام را ارزیابی کردند و حد مجاز روزانه ایمن را کمی پایین تر، یعنی در حدود ۴۰ میلی گرم آسپارتام به ازای هر کیلوگرم وزن تعیین کردند.




منبع:

1402/04/24
10:56:19
5.0 / 5
807
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیماری , دارو
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
AsabSanj اعصاب سنج