پیشنهاد بودجه 273 هزار میلیاردی برای سلامت

پیشنهاد بودجه 273 هزار میلیاردی برای سلامت

به گزارش اعصاب سنج، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، ۲۱ دیماه به مجلس شورای اسلامی عرضه شد؛ لایحه ای که بحث سلامت به صورت مبسوط در آن دیده شده و برای وزارت بهداشت بعنوان دومین وزارت خانه بزرگ دولت، بودجه حدود ۲۷۳ هزار میلیارد تومانی پیشنهاد شده است.



به گزارش اعصاب سنج به نقل از ایسنا، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ بعنوان دومین لایحه تدوین شده توسط دولت سیزدهم، چهارشنبه ۲۱ دیماه به مجلس شورای اسلامی عرضه شد. جزئیات ارقام کلی بودجه نشان داده است که بودجه سال آینده از نظر منابع و مصارف در رقم ۵۲۶۱ هزار میلیارد تومان تراز می شود که نسبت به سالجاری حدود ۱۵۰۲ هزار میلیارد تومان و معادل ۴۰ درصد افزایش دارد.

باید توجه کرد که بر مبنای لایحه بودجه ۱۴۰۲، بودجه کلی وزارت بهداشت بعنوان دومین وزارت خانه بزرگ دولت، ۲۷۳ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به سال قبل ۲۹ درصد رشد داشته است.

در عین حال طبق توضیحات ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه سال ۱۴۰۲، تغییرات بودجه ای در دستگاههای مختلف، همچون بودجه های در ارتباط با وزارت بهداشت، بعنوان دومین وزارت خانه بزرگ دولت، تشریح شده است.
یارانه ۶۹ هزار میلیارد تومانی برای دارو
بر این اساس در تبصره ۱۴ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۲، دولت در رابطه با جزئیات، منابع و مصارف یارانه ها و هدفمندی آن توضیح داده است که بر این اساس، ۶۵۹ هزار میلیارد تومان همه منابع (دریافتی) قانون هدفمندی یارانه هاست. همینطور دولت ۶۹ هزار میلیارد تومان از منابع یارانه را به یارانه دارو مختص کرده است.

در عین حال در تبصره ۱۷ ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه سال ۱۴۰۲، که با عنوان «رفاه و سلامت» درج شده، در بخش هایی از بخش اول که احکام یکساله را شامل می شود و در حوزه سلامت و وزارت بهداشت است، مواردی طرح شده که در ادامه به آنها می پردازیم.
شرایط پرداخت هزینه های دارویی از جانب دانشگاه های علوم پزشکی و بیمه ها
در بخشی از تبصره ۱۷ که با عنوان «رفاه و سلامت» توضیح داده شده، اعلام شده است که دانشگاه های علوم پزشکی و بیمارستان های زیر پوشش این دانشگاه ها مکلفند مبالغ حاصل از فروش دارو، لوازم و تجهیزات و ملزومات پزشکی را منحصراً جهت بازپرداخت هزینه های تأمین و تدارک دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی به داروخانه ها و شرکتهای پخش تأمین کننده، پرداخت کنند و سازمان های بیمه ای مکلفند هزینه دارو و تجهیزات و ملزومات پزشکی را به حساب جداگانه ای که دانشگاه اعلام می نماید، واریز نمایند.

همچنین در این بند ذکر شده که تخلف از اجرای این بند در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه اموال دولتی تلقی می شود. نحوه هزینه کرد موجودی حساب های مذکور از مفاد مندرج در ماده (۱) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مستثنی است.
وضعیت مالیات بر قیمت خرده فروشی سیگار در ۱۴۰۲
درباره بحث مالیات بر سیگار هم در لایحه بودجه ۱۴۰۲، اعلام شده است که از آغاز سال ۱۴۰۲ به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ ۵۰۰ ریال، تولید داخل با نشان بین المللی (برند)، ۱۰۰۰ ریال و هر بسته پنجاه گرمی تنباکوی قلیان داخلی ۲۰۰ هزار ریال بعنوان مالیات دریافت می شود. همینطور به قیمت خرده فروشی هر نخ سیگار وارداتی مبلغ ۸۰۰۰ ریال و هر بسته پنجاه گرمی تنباکوی قلیان وارداتی مبلغ ۳۵۰ هزار ریال بعنوان حقوق ورودی دریافت می شود تا مطابق ردیف های این قانون برای بخش سلامت، ورزش همگانی و ورزش بانوان هزینه شود.

بر این اساس وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است مبالغ مزبور را از تولید کنندگان و واردکنندگان دخانیات حسب مورد دریافت و به حساب درآمد عمومی مبحث ردیف ۱۱۰۵۱۵ جدول شماره (۵) این قانون واریز نماید.

سازوکارو ساختار قیمت گذاری دارو و ملزومات پزشکی در بسته بیمه پایه و تعرفه خدمات دارویی مانند سایر خدمات تشخیصی و درمانی بر مبنای ساز و کار تعیین شده در بند الف ماده ۹ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور تعیین خواهد شد.
امکان تهاتر مطالبات مراکز درمانی و سازمان تأمین اجتماعی
در عین حال طبق لایحه بودجه ۱۴۰۲، مطالبات و بدهی های مراکز درمانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان تأمین اجتماعی از یکدیگر با تایید سازمان برنامه و بودجه کشور، قابل تهاتر است.

در لایحه بودجه ۱۴۰۲، مطرح گردیده است که تأمین تا ۱۰۰ درصد هزینه درمانی مشمولان مواد (۱۲) و (۱۳) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران بر مبنای سطح بندی خدمات مورد نیاز جامعه هدف، متناسب با نوع ایثارگری و درصد جانبازی عرضه می شود. آئین نامه اجرایی این بند توسط سازمان برنامه بودجه کشور (مسئول) و بنیاد شهید و امور ایثارگران حداکثر ظرف مدت سه ماه بعد از لازم الاجرا شدن این قانون پیشنهاد و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

به گزارش اعصاب سنج به نقل از ایسنا، در عین حال قسمت در ارتباط با سلامت، بخش دوم تبصره ۱۷ ماده واحده و جداول کلان منابع و مصارف بودجه سال ۱۴۰۲، با عنوان «بخش رفاه و سلامت» در ارتباط با احکامی است که قابلیت دائمی شدن دارند که در ادامه به آنها می پردازیم.

در بخشی از این قسمت گفته شده که در اجرای بند ث ماده ۷۴ قانون برنامه ششم توسعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مکلف است، نسبت به اجرای برنامه نظام ارجاع و پزشک خانواده و با استفاده از تمامی ظرفیت های موجود در کشور شامل (دولتی و غیر دولتی) اقدام نماید.
نسخه نویسی الکترونیک در لایحه بودجه ۱۴۰۲ شرط استفاده از نسخ کاغذی
در لایحه بودجه ۱۴۰۲، اعلام شده است که در مواردی که به علت بروز شرایط اضطراری نظیر حوادث قهری، قطعی اینترنت، قطعی برق و اختلال در زیرساخت های ارتباطی امکان ثبت و پردازش نسخه الکترونیک وجود ندارد، نسخه نویسی می تواند به صورت کاغذی و با درج شماره (کد) ملی بیمار در چارچوب دستورالعمل ابلاغی وزارت بهداشت و درمان، صورت گیرد. اسناد ساخته شده در این قالب بعنوان اسناد هزینه خرید راهبردی توسط کلیه سازمان های بیمه گر پایه و تکمیلی قابل پرداخت می باشد.
لزوم یکپارچه سازی سامانه های نسخه الکترونیک در سال ۱۴۰۲
همچنین در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اعلام شده که به منظور ایجاد زیر ساخت و ساز و کار مورد نیاز نظام نوسازی چرخه تجویز تا مصرف دارو و عرضه خدمات سلامت در بستر الکترونیک، (کلیه خدمات بهداشتی درمانی، دارویی و تشخیصی)؛ بعد از استقرار کامل طرح نسخه الکترونیک حداکثر هفت ماه بعد از ابلاغ قانون، صرفا سامانه های عرضه دهنده خدمات سلامت مورد تأیید لابراتوار های ارزیابی نرم افزار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دارای گواهینامه تطابق با استانداردهای پرونده الکترونیک سلامت، مجاز به فعالیت هستند. ازاین رو کلیه شرکت ها و صندوق های بیمه پایه و تکمیلی درمان شامل دولتی و غیردولتی و هم دستگاههای اجرایی مبحث ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری همچون سازمان بیمه سلامت، سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح، سازمان تأمین اجتماعی و سایر سازمان های بیمه گر تا حداکثر زمان مشخص شده در این جزء می توانند از سامانه های مستقل و اختصاصی خود جهت خرید خدمات سلامت به صورت الکترونیکی استفاده نمایند. شورایعالی بیمه سلامت، مکلف است بر حسن اجرای این جزء نظارت کرده و به صورت ماهانه گزارش پیشرفت را به کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی و دیوان محاسبات کشور عرضه کند.
تکلیف دولت برای تعرفه های خدمات پرستاری در سال ۱۴۰۲
طبق اعلام لایحه بودجه ۱۴۰۲، شورای عالی بیمه سلامت کشور مکلف است نسبت به تعیین تعرفه بسته خدمات و مراقبت های پرستاری بر مبنای بند الف ماده (۹) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور، بر مبنای سرانه بیمه خدمات درمانی اقدام نماید. سازمان های بیمه گر مکلفند همانند سایر تعرفه های خدمات تشخیصی درمانی ابلاغی نسبت به پرداخت صورتحساب های ارسالی مراکز تشخیصی درمانی و بیمارستان ها اقدام نمایند.
شرایط بیمه مجانی در سال آینده
در عین حال بر مبنای لایحه بودجه ۱۴۰۲، سازمان بیمه سلامت ایران مکلف است در فروردین ماه هر سال با استفاده از پایگاه رفاه ایرانیان، افراد فاقد بیمه پایه از سه دهک پایین درآمدی را شناسایی و زیر پوشش بیمه مجانی قرار دهد. همینطور این سازمان مکلف است سایر افراد متقاضی را در صورت تأیید بر مبنای آزمون وسع با (استفاده از پایگاه رفاه ایرانیان) زیر پوشش بیمه مجانی قرار دهد.

در لایحه بودجه ۱۴۰۲ همینطور آمده است، به منظور رعایت عدالت در سلامت، گسترش نظام ارجاع و کاهش سهم پرداخت بیمه شدگان، کلیه عرضه دهندگان خدمات شامل مراکز و حِرف پزشکی و پیراپزشکی شامل دولتی، عمومی و خصوصی ملزم به عقد قرارداد با بیمه های درمانی پایه هستند که کلیه دستگاههای مجوز دهنده ذیل وزارت بهداشت مکلفند صدور و تمدید مجوزهای در ارتباط با حرف و مراکز پزشکی را منوط به عقد قرارداد با بیمه های پایه درمانی کنند.
تکالیف بیمه ها در سال آتی
در عین حال لایحه بودجه ۱۴۰۲، تکلیف هایی را برای سازمان های بیمه گر مشخص کرده است که بر مبنای آن، بیمه های درمانی مکلف به پرداخت مطالبات مراکز و حرف طرف قرارداد حداکثر ظرف مدت یک ماه از زمان دریافت اسناد و مدارک هستند. همچنین با عنایت به اجرای بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه و آئین نامه اجرایی بیمه پایه الزامی سلامت و ارزیابی وسع ابلاغی هیئت وزیران در خصوص پوشش بیمه ای همگانی، کلیه خدمات درمانی و دارویی توسط مراکز درمانی فقط به افراد دارای بیمه پایه عرضه شده و عرضه خدمات به افراد فاقد بیمه درمانی ممنوع می شود.

در عین حال اتباع خارجی نیازمند به دریافت خدمات درمانی، باید از راه یکی از سازمان های بیمه گر پایه، خدمات بیمه ای دریافت نمایند. بدین منظور شورایعالی بیمه با همکاری سازمان های بیمه گر پایه مکلفند ظرف مدت یک ماه از ابلاغ این قانون دستورالعمل صدور بیمه درمانی پایه برای اتباع خارجی را تدوین و اعلان کنند.

همچنین سازمان بیمه سلامت موظف است که شرایط لازم جهت اجرای بیمه همگانی برای کلیه افراد جامعه را با تسهیل فرایندهای ثبت نام (از قبیل ایجاد ابزارهای الکترونیک جهت صدور بیمه نامه) فراهم آورد.

همچنین طبق لایحه بودجه ۱۴۰۲، عرضه بسته خدمات بیمه پایه برای کلیه اقشار که برپایه آزمون وسع در دهک های اول تا سوم قرار می گیرند، به صورت مجانی خواهد بود. در عین حال در جهت اجرای بند (الف) ماده (۷۴) قانون برنامه ششم توسعه کلیه شرکت ها و سازمان های بیمه گر پایه و تکمیلی درمان، شامل دولتی و غیر دولتی مکلفند با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، درگاه پرونده الکترونیکی بیمار و پزشک را (مبتنی بر نسخ الکترونیک بیمه ای) ظرف مدت سه ماه از ابلاغ این قانون عملیاتی کرده و در اختیار عرضه دهندگان خدمت و بیمه شدگان قرار دهند.

بر اساس این لایحه، دسترسی مورد احتیاج به اطلاعات پرونده الکترونیک سلامت برای بیمار (نمایشگر پرونده) و همینطور امکان دسترسی به سوابق بیمار برای پزشک معالج تا زمان ابلاغ دستورالعمل توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر عهده بیمه های درمانی خواهد بود.





منبع:

1401/10/24
15:04:56
5.0 / 5
481
تگهای خبر: آموزش , ابزار , استاندارد , اینترنت
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
AsabSanj اعصاب سنج